Margareta Christina Hornberg/Hornborg ett av 1800-talets kvinnoöden

Den 18 april 1827 föddes min farfars morfar Johan Edward Holmberg i kvarteret Sjörån 7 i Adolf Fredriks församling i Stockholm. I födelseboken är föräldrarna okända, men i barnhusakten så står moderns namn Margareta Christina Hornberg. Vid ett besök på Stockholms Stadsarkiv så fick jag hjälp att få fram att hon var amma och att hon hade vistats på Kurhuset Eira, som var ett sjukhus där prostituerade kontrollerades för att se om de var friska. Längre än så kom jag inte då, det var på 90-talet och sedan dess har jag försökt kika lite på detta men inte gjort några direkta framsteg. I februari gjorde jag ett dna-test för att se om jag kunde få nån hint därifrån. Men så satt jag och bollade med ett av mina släktforskarbollplank Stefan Simander och han hittade henne i två mantalslängder i Stockholm och tipsade mig även om de digitala personregistren för Stockholms län på riksarkivet, där jag äntligen fick upp ett spår. I registren för Sabbatsbergs fattighus fanns hon, modern till denna gosse som slutade som rättare på Thorslunda gård i Fröslunda socken i Uppland.

Jag hade ju trott att hon var svensk och från Stockholm, men där kunde jag utläsa att hon var född i Tyrvis i Finland och dotter till en lantmätare. Hon kom till Sverige 1809 och arbetade som silkesspolerska och hos en gulddragare samt att hon återvänt till hemmet på besök 1813. Hon vistades i Stockholm och levde fattigt och jag undrar såklart varför, varför lämnar man ett tryggt hem i Finland för fattigdom i Sverige. Frågor som finns i bakhuvudet, gjorde hon något olämpligt och tvingades från sitt hem för att inte vanära familjen eller våldförde sig någon på henne så att hon inte hade något annat val. I fattighusets anteckningar står att hon vill tillbaks till Finland men inte ett ord om hennes son, däremot nämns att hon är sjuk men kryar på sig och är redo att återvända hem till Finland igen. Vilket hon gör 2 april 1832 , 1845 gifter hon sig i Tyrvis med Thomas Hertell och jag hoppas verkligen att hon fick leva lycklig med honom sina sista år, då hon var 60 år när de gifte sig, kanske var han hennes ungdomskärlek som hon till slut fick.

Vilka var de då familjen hon lämnade bakom sig i Finland och sedan återvände till när fadern varit död i 21 år och modern gammal och sjuk. Fadern var lantmätaren Abraham Hornborg och kom från en präst- och frälsesläkt. Modern var Johanna Margareta Limon som kom från lantmätare och prästsläkt. Så från att jag trott hon kom från extremt fattiga förhållanden och inte kunde annat än lämna sonen, så kom hon från en släkt som hade det bra ställt och ju längre bak man nystar så kommer det både riddare och adelsmän, alla är inte lika trevliga upptäckter och genom detta blir min min farfar och morfar släkt med varandra via släkten Prytz. Släkterna härstammar både från Finland och Sverige och rör sig däremellan. Anfadern Göran Claesson Prytz född ca 1544 på Otterstorp i Tidaholm är väl den minst trevliga jag funnit hittills i denna släkt. Han adlades av Johan III, var gift med Märta Pedersdotter Lilliehöök och fick med henne sonen Claes Göran Prytz, samt fick 2 barn med sin systerdotter Beata Grelsdotter som han mördade och för detta brott blev han halshuggen. Detta är vad man kan kalla en klassresa nedåt, men ändå ett spännande öde, som såklart kommer undersökas ännu närmare för jag är nu nyfiknare än nånsin på mina familjeöden.

#släktforskning #dna #oäktabarn #barnhusbarn #fattighus #präster #frälse #adel #hornborg #holmberg #hornberg #limon #prytz #lilliehöök #JohanIII #avrättad #halshuggen #finland #sverige #kurhuseteira #stockholmsstadsarkiv #stockholm #sabbatsbergsfattighus #tyrvis #lantmätare #silkesspolerska #kvinnoöden #1800-talet #thorslundagård #fröslunda #rättare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Louise's blogg

Njut av livet idag, imorgon kan det vara försent

/lɒnˈdʒɪvɪtɛt/

Friskare, starkare och snabbare från 40år och framåt

Peter bakar

Bakverk, recept och många tårtor

Johanna Westberg

Om träning, resor och andra guldkanter i vardagen

*malins bokblogg*

läsning är för själen vad motion är för kroppen

Mathias Zachau

En ganska skäggig tränares hem på internet

godatankar.com

Recept, tankar och vårt liv på landet

Tanten springer

Framåt, uppåt, längre

Träningslara

Allt om träning, hälsa och kost

Hjärta träning

En ärlig blogg om träning och hälsa

Maritas

Trädgård, Mat, Glutenfritt, Drinkar, Bakning, Pärlning, Böcker, Utflykter

Svenska Släktakademien

En förening för släktforskning

Cicis släktforskningssida

Min släkt, dotterns släkt och även om DNA-släktforskning

Hälsa och Träning 45+ 50+

Hälsa, träning och livskvalitet för kvinnan mitt i livet.

%d bloggare gillar detta: