DNA-släktforskning

Det är lätt att fastna framför datorn i timmar, dygn nästan faktiskt när man börjar släktforska med DNA. Det första man gör när man vaknar är att kolla alla matchningslistor om man fått nån ny bra matchning och sedan fortsätter letandet, kopplandet, funderingar och inmatning.

Ofta tycker jag att jag suttit i nån timme när jag upptäcker att jag varken ätit lunch eller middag i min iver att hitta kopplingen mellan mig och snart 4000 andra personer runtom i världen.

Varför jag har så stor andel finska träffar har jag berättat om tidigare, när jag fann min farfars morfars mor som var finska. Jag har också en stor del norrländska träffar som jag har svårt att hitta kopplingen till, ska bero på befolkningssegment men jag tycker ju att jag borde ha någon ana nånstans men hittills bland mina 18000 anor har jag inte en enda person därifrån. Men jag hade ju inga finska anor heller tidigare så vem vet, rätt var det är dyker norrländska kopplingen upp.

Själv tog jag mitt family findertest på ftdna som jag sedan förde över till My Heritage och Gedmatch, sedan har jag även tagit ett mtdna-test som hittills gett 0 träffar så det känns lite som bortkastade pengar i mitt fall än så länge. Jag är nöjd med FTDNA, men skulle önska att My Heritage hade ett abbonemang för oss som inte vill ha record matches och forska i deras system som kostar typ 200-300 per år där man kan göra smart matches, lägga upp ett stort släktträd inte bara ett visst antal personer, för mig som har 18000 personer i mitt träd ger jag ju mer än jag tar i det fallet, så de skulle tjäna på det då deras fullbetalande testare får ett stort och detaljerat träd att söka i.

För er som funderar att börja med detta har jag några råd att ge. Innan jag gjorde ett test hade jag en gedigen pappersforskning att jobba med, att göra detta o inte ha några planer på att släktforska är ganska lönlöst om man inte är adopterad och letar sina föräldrar, då är det ju mer turen som gäller att någon nära släkting har testat sig. Ta dig en funderare på varför du gör detta, är det för att få reda på ditt ursprung i Sverige, utomlands eller leta emigranter, ja då bör du också fundera på vilket bolag har mest att ge mig eller ska jag använda mig av fler bolag, för ju fler fiskevatten ju större chans. Var också beredd på att det kan komma överraskningar din mamma och pappa kanske inte är dom du tror, du kan få en smärre chock när resultatet kommer tillbaka. Försök även att få fler nära släktingar att testa sig, det ger också större chans att få fler träffar, speciellt om man testat olika generationer och grenar. Men respektera också om vederbörande inte vill testa sig alla har inte samma brinnande intresse som du har. Kika gärna på några av Peter Sjölunds webinarer det ger en hel del kött på benen innan man ger sig in i djungeln. Och bara så ni vet det är beroendeframkallande. För er som sett reklam om detta och tror att det bara är att skicka in ett test och sedan kommer alla dina anor bak till 1300-talet tillbaka på ett papper, sorry det kommer inte att hända, det är hårt arbete som gäller i detta fall.

#dna #dnasläktforskning #ftdna #familyfinder #mtdna #ancestry #myheritage #gedmatch #23andme #petersjölund #webinar

2 kommentar på “DNA-släktforskning”

  1. Jag släktforskar men har inte intresserat mig för DNA-delen i släktforskningen. Till vilken nytta? Hur har du kommit vidare i din forskning? Jag kan inte riktigt se hur det går att få ”ihop” det hela. Kanske du kan reda ut det lite för mig?

    Gilla

    • Jag väntade länge, för mig har det inneburit att jag fått flera okända fäder bekräftade och man hittar kopplingar till släktingar man kanske inte träffat tidigare. Vi ärver ju olika mycket dna från våra föräldrar så om man kan ska man testa så många man kan o har råd med, helst de äldsta släktingarna.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Louise's blogg

Njut av livet idag, imorgon kan det vara försent

/lɒnˈdʒɪvɪtɛt/

Friskare, starkare och snabbare från 40år och framåt

Peter bakar

Bakverk, recept och många tårtor

Johanna Westberg

Om träning, resor och andra guldkanter i vardagen

*malins bokblogg*

läsning är för själen vad motion är för kroppen

Mathias Zachau

En ganska skäggig tränares hem på internet

godatankar.com

Recept, tankar och vårt liv på landet

Tanten springer

Framåt, uppåt, längre

Träningslara

Allt om träning, hälsa och kost

Hjärta träning

En ärlig blogg om träning och hälsa

Maritas

Trädgård, Mat, Glutenfritt, Drinkar, Bakning, Pärlning, Böcker, Utflykter

Svenska Släktakademien

En förening för släktforskning

Cicis släktforskningssida

Min släkt, dotterns släkt och även om DNA-släktforskning

Hälsa och Träning 45+ 50+

Hälsa, träning och livskvalitet för kvinnan mitt i livet.

%d bloggare gillar detta: