Jakten på farmors morfar Elias Karlsson

När jag 1982 började släktforska så pratade min pappa ofta om att han ville veta vem farmors morfar var. Hans mormor Maria kom från Blekinge, hon hade en okänd far och hon hade halvsyskon i Amerika, det var ungefär så mycket han visste då. Han mindes även att hennes halvbror som han kallade Kalle Bleking vid ett tillfälle kom och hälsade på när de flyttat in till Uppsala och stadsdelen Sunnersta för att träffa Maria som då avlidit och att han blev så ledsen när han fick veta detta. Jag skickade efter uppgifter om farfar och farmor från Gryta pastorat gällande Fröslunda socken där jag visste att bägge var födda , genom detta fick jag veta att Maria Charlotta Petersdotter var född i Augerum 1885-09-20 och att hon avled 1932-01-11 i Enberga, Fröslunda socken i Uppsala län. Hon blev bara 46 år, fick 10 barn varav endast sex överlevde födseln men den sista, lilla Alvar dog som spädbarn.

Vi åkte till Riksarkivet i Stockholm för att hitta mer uppgifter om den här delen av släkten, det här var innan Arkiv Digital, Digitala forskarsalen och alla andra fina databaser som finns idag, då fick man helt enkelt åka till varje arkiv eller skicka efter mikrofilmer/mikrofiche vilket kostade en del. Det vi hittade där var utdragen från SCB där vi inte fick mer uppgifter än vem som var moder och vart hon var född nämligen Kråksmåla (Krogsmåla) i Augerum socken. Jag skickade via biblioteket efter ett par mikrofilmer från Augerum men blev inte mycket klokare av det, utan forskade vidare på modern och hennes föräldrar. Ett ytterligare hinder var också att material nyare än 1895 inte var filmat så det blev ju en bromskloss. Sedan kom Släktforskarnas hus i Leksand på 90-talet, vilka roliga resor dit jag med flera släktforskarvänner har gjort och där kunde jag forska vidare men fortfarande ingen far till Maria Charlotta. Jag gav lite upp och lät det ligga och vila lite för att komma på nya sätt att få fram uppgiften, när Arkiv Digital helt plötsligt efter många år dyker upp på arenan och så kommer lösningen som ett brev på posten. De har fotat av i färg och då ser jag helt plötsligt en blyertsnotis i kanten där det står två bokstäver (initialer) och en sidhänvisning, snabbt bläddrar jag dit och blir överlycklig när jag ser att det stämmer med en man i lämplig ålder och i kanten i den boken så står det Marias mammas initialer och en sidhänvisning. Det är dagar som denna man börjar  tro på mirakel, sedan var den längden den enda jag inte tittat i tidigare och där heter hon Eliasdotter, men det är enda gången hon nämns med det patronymikonet annars heter hon hela livet i böckerna Petersdotter.

Nu blev det ju många timmar framför datorn för att kartlägga denna man och hans familj, som ju inte var de mest laglydiga personerna precis och de gjorde gärna lite snedsprång med andra kvinnor vilket resulterade i en hel del utomäktenskapliga barn ska det visa sig. Fler och fler av mina släktforskarvänner började dna-testa sig men jag tyckte inte riktigt att jag hade råd, men så i år så bestämde jag mig att nu ska det ske och skickade iväg ett test. Väntan på att få svar var värre än att vara gravid, man gick omkring och trampade som en äggsjuk höna på att svaret skulle komma. Efter nästan två veckor så kommer då äntligen svaret och jag kastar mig över resultaten och hittar döm om min förvåning en ättling till denna Elias Karlsson som också testat sig, hon står inte som kontaktperson för kitet utan det gör en god vän till henne som jag kontaktar och får svaret att de inte kände till min farmors mor Maria. Hon kontrollerar uppgifterna jag gett henne och så svarade hon snabbt tillbaka att det här stämmer, Elias mamma var t o m fadder vid dopet. Hon skriver att hon vid första bästa tillfälle ska berätta för Lisa (Elisabeth) om detta men att hon jobbar rätt mycket just nu.

Det går cirka en vecka så hör hon av sig igen och då har hon berättat för Lisa som blir lika eld o lågor som jag blev över upptäckten och några dagar senare börjar vi chatta via messenger och skicka kort. När hon skickar över ett kort på sin mamma så får jag en smärre chock, det var som att se sig själv i spegeln i yngre dar, hur kan vi vara så lika för det är ju några generationer emellan, Lisa och min pappa Per-Olov är sysslingar och jag bryllingar med hennes barn. Genom den här kontakten så får jag så oerhört många svar på var mitt utseende kommer ifrån och framför allt mitt temperament, även om jag blivit lite lugnare med åren, även åkommor som diabetes och högt blodtryck dyker upp. Än har vi inte hunnit träffas p g a Corona men det känns ändå som vi känt varandra hela livet och är så lika både till sättet och vad vi gillar. Så dna-testet blev verkligen en lotterivinst för det känns som att jag fått en syster som speglar mig på så många olika sätt, ju mer tiden går ju mer likheter hittar vi. Nästa sommar kommer inga pandemier stoppa en resa till Blekinge för att träffas och att färdas runt i släktens spår och jag vet att pappa sitter någonstans däruppe och småler över att ha fått vara med på resan att finna den för oss tidigare okände Elias.

Vem var då Elias, han föddes 1865-01-18 i Augerum och bodde tidvis även han i Kråksmåla (Krogsmåla) i Augerum, men flyttade sedan till Stubbetorp i Lösen socken. Efter att han gjort Marias mor Ingrid Maria gravid så for han till Amerika men återvände och gifte sig med Amanda Alydia Karlsdotter och de fick tillsammans 11 barn. Han arbetade som stenhuggare och torpare, levde i granngården under en period och måste ju både ha känt till Marias existens och sett henne växa upp. Men det var mycket som doldes under ytan på den tiden, jag hoppas i alla fall att hon visste vem hennes far var och att hon fick lära känna honom. Hans far Karl Johan Eliasson född 1835-07-31 i Kråksmåla, Augerum socken satt på fästning för stöld och edsöresbrott i över ett år, han jobbade vid järnvägen och dog i en rasolycka i Långsele, så vem vet det kanske finns fler barn som kom till ändes vägen när han var borta och jobbade. Både Karl Johan och hans syskon kom i kläm med rättvisan, vilket även deras far Elias Mattisson d y född 1802-03-09 i Augerum gjorde, han blev ihjälslagen 1862 och hade även han ett par barn på ”byn”, han lyckades t o m göra både sin fru och en annan kvinna med barn samma år. Sonen John Ivar Karlsson född 1908-03-07 i Stubbetorp, Lösen socken var Marias halvbror och Elisabeths morfar och han fick i sin tur hennes mamma Astrid Maria. När jag har forskat framåt från Elias Mattisson d y så har jag hittills fått fram över 900 ättlingar.

#augerum #faderokänd #blekinge #släktforskning #dnatest

John Ivar Karlsson
Maria Charlotta Petersdotter
Elias Karlsson med familj

13 kommentar på “Jakten på farmors morfar Elias Karlsson”

 1. Intressanta uppgifter om din släkt. Min släktforskning har inte funnit några så dramatiska personer. Svårast har jag att hitta äldre släktingar i USA. Jag har inte testat DNA och kommer nog inte att göra det heller.

  Gilla

  • Känns som att ju mer jag utforskar denna släkt ju mer dramatik blir det, men det är ju det som gör det så spännande.

   Gilla

  • Oj på min egen släkt ner till 1400 – talet på vissa grenar då det finns adel o präster annars är det nog 1700-tal. Vart kommer din släkt ifrån?

   Gilla

   • På mödernet kommer släkten från öarna i Mälaren runt Strängnäs för att senare ta sig till den uppländska landsbygden och senare till Hållnäshalvön. Här har jag kommit bakåt i tiden till ca 1640.
    Faderskapets anor kommer från Motalatrakten och senare till olika platser i Mälardalen där de utgjorde en rad av tegelarbetare allt från tegelslagare till tegelmästare. Min farfar var tegelmästare bl a i Ekeby bruk i Uppsala och senare i Bergsbrunna tegelbruk där han avled 1944. Ca 1700 är stoppet bakåt i tiden.
    /Ewa

    Gillad av 1 person

 2. Kul historia. Ett tips är att använda mer radbrytning, texten blir väldigt jobbigt att läsa när nästan allt är i en stor klump 🙂

  Gilla

  • Om du har släkt i enköpingsområdet och västmanland typ Björksta, Kungsåra och även östergötland då jag har släkt i bla Skänninge

   Gilla

   • då kan du vara släkt med någon av mina svägerskor eller min dotter på hennes pappas sida vet att Karbenning och Österfärnebo finns med, jag har några avslägsna släktingar som har befunnit sig i salatrakten men inte mer än så.

    Gilla

  • Vi kan ta en dag om det är fint väder och kanske ses utomhus om det inte är för kallt så kan jag ta med min dator, vi bor ju typ grannar.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Louise's blogg

Njut av livet idag, imorgon kan det vara försent

/lɒnˈdʒɪvɪtɛt/

Friskare, starkare och snabbare från 40år och framåt

Peter bakar

Bakverk, recept och många tårtor

Johanna Westberg

Om träning, resor och andra guldkanter i vardagen

*malins bokblogg*

läsning är för själen vad motion är för kroppen

Mathias Zachau

En ganska skäggig tränares hem på internet

godatankar.com

Recept, tankar och vårt liv på landet

Tanten springer

Framåt, uppåt, längre

Träningslara

Allt om träning, hälsa och kost

Hjärta träning

En ärlig blogg om träning och hälsa

Maritas

Trädgård, Mat, Glutenfritt, Drinkar, Bakning, Pärlning, Böcker, Utflykter

Svenska Släktakademien

En förening för släktforskning

Cicis släktforskningssida

Min släkt, dotterns släkt och även om DNA-släktforskning

Hälsa och Träning 45+ 50+

Hälsa, träning och livskvalitet för kvinnan mitt i livet.

%d bloggare gillar detta: