Släktforska med dna

I början av året skickade jag för första gången in ett kit med mitt eget dna för test hos ftdna och gjorde då ett family finder test. Att vänta på resultatet kan närmast beskrivas som att vara gravid och vänta på att förlossningen ska starta, man går som en äggsjuk höna och typ biter på naglarna av spänning. Efter 2 veckor så kom då resultatet, som jag såklart kastade mig över. I början klickar man på olika funktioner för att se vad de betyder vilket är minst lika spännande som resultatet.

Vad har jag då fått fram hittills, via matchningar så kan jag vara säker på att både mamma och pappa är mina föräldrar då jag hittar matchningar på alla deras sidor. Jag har fått bekräftelse på vem min farmors morfar var och på så sätt hittat en syssling till min pappa, som blev lika glad som förvånad över vår match då de inte hade en aning om att hennes morfars far fått ett barn innan han gifte sig. Jag har även hittat 14 matchningar till på lite längre avstånd och vissa brottas jag fortfarande med att hitta. Totalt har jag 4386 matchningar i dagsläget och det kommer ta ett tag o beta igenom dessa.

Jag har även fört över mitt test till myheritage och gedmatch är där fått ännu fler matchningar. Är lite kritisk mot myheritage för att det inte finns nåt sätt att låsa upp vissa funktioner, utan att vilja ha ett abonnemang för att kunna forska i deras kyrkböcker. För mig så vill jag ju bara kunna koppla matchningar, lägga upp mitt fulla träd och skicka meddelanden till nyfunna släktingar. Skulle vara bra med ett abonnemang där detta är möjliget, jag har ju ändå närmare 18000 personer i mitt träd och skulle därmed kanske kunna hjälpa många att hitta rätt bland sina rötter.

Idag har jag beställt ett mtdna sequence på ftdnas rea, så nu börjar graviditetsväntan igen innan svaret kommer.

Kan verkligen rekommendera att göra detta för de som är nyfikna, men kom ihåg det krävs en bra ”pappersforskning” också för att få ett bra resultat på det man vill veta.

#dnatest #släktforskameddna #ftdna #myheritage #gedmatch #familyfinder

2 kommentar på “Släktforska med dna”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Louise's blogg

Njut av livet idag, imorgon kan det vara försent

/lɒnˈdʒɪvɪtɛt/

Friskare, starkare och snabbare från 40år och framåt

Peter bakar

Bakverk, recept och många tårtor

Johanna Westberg

Om träning, resor och andra guldkanter i vardagen

*malins bokblogg*

läsning är för själen vad motion är för kroppen

Mathias Zachau

En ganska skäggig tränares hem på internet

godatankar.com

Recept, tankar och vårt liv på landet

Tanten springer

Framåt, uppåt, längre

Träningslara

Allt om träning, hälsa och kost

Hjärta träning

En ärlig blogg om träning och hälsa

Maritas

Trädgård, Mat, Glutenfritt, Drinkar, Bakning, Pärlning, Böcker, Utflykter

Svenska Släktakademien

En förening för släktforskning

Cicis släktforskningssida

Min släkt, dotterns släkt och även om DNA-släktforskning

Hälsa och Träning 45+ 50+

Hälsa, träning och livskvalitet för kvinnan mitt i livet.

%d bloggare gillar detta: