julkänslor

I dessa Corona-tider har man mycket tid över till att reflektera över olika saker och känslor. Julen för mig är kluven, som barn älskade jag julen och allt som hörde därtill, numer är det nåt som man ska igenom bara men det är sällan jag känner den där speciella jul-feelingen. En av anledningarna är säkert att min pappa inte längre finns hos oss och han var verkligen jul, han älskade allt med julen, maten, drycken, kortspel, bygga pussel, vara tomte och allt julpyssel. Jag växte upp med en mamma och pappa där inte allt var så könsuppdelat vem som gjorde vad, de delade verkligen på alla sysslor, pappa var en mästare på att baka sockerkakor, göra köttbullar och stuvade makaroner och mamma var en mästare på att såga både brädor och figurer. Men det de gav oss mest av allt var tid, vi hade inte mycket pengar, bodde trångt men de gjorde alltid saker med oss. När det närmade sig jul minns jag hur vi i vår lilla tvåa där vi bodde tills jag var sju år hade värsta tomteverkstaden, varje dag hände nåt nytt. Lutfisken skulle läggas i blöt, det skulle bakas lussekatter och pepparkakor, vi gjorde i stort sett all julmat själva allt från att stoppa korv, baka leverpastej vilket jag minns som en kul grej då man fick hjälpa till o mata ner allt i köttkvarnen och hur det sedan lades i formar som bakades i vattenbad. Pappa hade en syssla som vi inte fick hjälpa till med och det var hans berömda sillsallad allt skulle skäras med perfektion alla bitar lika stora. Det fejades och putsades och min mamma gjorde alltid så fint pepparkakshus som fick stå på bomull med en vagn som drogs av en dalahäst, speglar som var sjöar med djur och figurer. Av mormor minns jag att vi alltid fick fick varsitt halsband med torkade äpplen (åkerö) till jul, jag kan fortfarande känna den syrliga smaken. Kvällen innan julafton var det dags att klä julgranen som doftade så gott och blev så fin, det var svårt att somna, man låg och tänkte på allt kul som skulle hända och vilka julklappar man skulle få och eftersom jag fyller år på själva julafton var det ju lite extra pirrigt. På morgonen sjöngs det för mig och jag fick öppna presenter och sedan väntade det som är standard hos oss på julmorgonen dopp i grytan med julkorv, köttkorv, grynkorv och prinskorv som rå koktes i skinkspadet och hembakt bröd med ost och skinka o julsenap. Mitt på dan fikade vi bara vi åt ju rejäl frukost och sedan började väntan på Kalle Anka, julmat och julklappar. Mina föräldrar hade ett lysande knep för att få oss att hålla sams, de kokade knäck och höll oss sysselsatta med att ställa upp knäckformarna på en stor träbricka, sedan fick vi varsin liten gräddkanna som vi fick använda för att hälla upp knäcken i formarna, detta tog en god stund och sedan var det Kalle Anka. Sedan väntade all den goda maten och magen stod rätt snart på åtta hörn. Då kom jultomten och vi hade fullt sjå att öppna paket, knäcka nötter och äta lite godis såklart. Övriga juldagar dök alltid några släktingar upp på besök och vi hade skoj med våra kusiner och åt ännu mer mat, godis, lekte och de vuxna spelade kortspelet Kille. En annan tradition runt jul var att hela familjen samlades runt årets nya pussel och byggde tillsammans. Vi gjorde helt klart mer tillsammans förr, nu blir det mer att vi firar på varsitt håll och mamma är en dag här o en annan dag hos nån annan. När jag fick barn ville jag att hon skulle få uppleva allt detta, men som ensamstående arbetande mamma tog det tre dagar så gav jag upp, vet inte hur jag tänkte att jag ensam skulle fixa det vi var fem personer som gjorde. Nåt som blir mer o mer påtagligt varje år är sorgen att pappa inte finns med oss på jul och även annars, han var unik på många sätt, speciellt att han alltid fanns där vad det än gällde och han gav alla en andra chans oavsett om de förtjänade det eller inte och en sak till ingen har haft en sån lekfull pappa som jag han hade barnasinnet kvar ända till sista andetaget.

#jul #julmat #lutfisk #korv # leverpastej #julgodis #knäck #traditioner #lussebullar #pepparkakor #pepparkakshus #julgran #julpyssel #tomteverkstad #byggapussel #släkten #sorg #glädje #doppigrytan #julklappar #julkänsla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Louise's blogg

Njut av livet idag, imorgon kan det vara försent

/lɒnˈdʒɪvɪtɛt/

Friskare, starkare och snabbare från 40år och framåt

Peter bakar

Bakverk, recept och många tårtor

Johanna Westberg

Om träning, resor och andra guldkanter i vardagen

*malins bokblogg*

läsning är för själen vad motion är för kroppen

Mathias Zachau

En ganska skäggig tränares hem på internet

godatankar.com

Recept, tankar och vårt liv på landet

Tanten springer

Framåt, uppåt, längre

Träningslara

Allt om träning, hälsa och kost

Hjärta träning

En ärlig blogg om träning och hälsa

Maritas

Trädgård, Mat, Glutenfritt, Drinkar, Bakning, Pärlning, Böcker, Utflykter

Svenska Släktakademien

En förening för släktforskning

Cicis släktforskningssida

Min släkt, dotterns släkt och även om DNA-släktforskning

Hälsa och Träning 45+ 50+

Hälsa, träning och livskvalitet för kvinnan mitt i livet.

%d bloggare gillar detta: