Släktforskning då och nu
När jag som 14-åring började släktforska såg ju alternativen lite annorlunda ut. Då fick man antingen ta sig till biblioteket där man fick beställa fram mikrofilmer som man satt o rullade fram och tillbaka till de stackars studenterna som försökte studera i samma rum eller ta sig till närmsta landsarkiv för att titta i orginalhandlingar som även de fick beställas fram. De filmer som inte fanns på det lokala biblioteket fick man skicka efter mot en kostnad och man fick åka till respektive arkiv för att kolla i orginalhandlingar. Man skrev allt för hand på papper och hade olika pärmar för mormor respektive morfar etc, och det var ett evigt släpande på dessa pärmar o man var inte glad om man upptäckte att man behövde pärmen man hade hemma. Så småningom blev det mikrofiche som ersatte mikrofilmen och man började använda datorer och olika program för att underlätta forskningen, men man sågs fortfarande på arkivet eller biblioteket och besökte ofta föreningsmöten där man mötte likasinnade. Vi hade även anbyten där man satt timme ut och timme in och bytte anor med varandra. Vi hade ofta så skoj att man glömde både tid och rum och man hittade hela tiden nya släktingar och andra trevliga forskare som man kunde utbyta erfarenheter med.
Idag sitter de flesta hemma med datorn och forskar via nätet och utbyter erfarenheter via sociala medier, det finns flera olika aktörer som svar vars tjänster nu är kostnadsfria eller Arkiv digital, Ancestry och My heritage som är betaltjänster. Av dessa använder jag helst Svar och Arkiv digital. Vi har även ett antal skivor med olika data som vi har nytta av som Sveriges dödbok, Folkräkningar och Begravda i Sverige. Det senaste är ju att forska via dna genom att topsa sig och skicka till olika aktörer för resultat. Denna metod kan ju aldrig ersätta forskning i orginalkällor men den kan ge en tips på var man ska gå vidare och leta där man kört fast om man har tur.
Det fanns såklart saker som var bättre förr som t ex att vi hade mer personlig kontakt och känslan att få titta i orginalböckerna. Nackdelarna var att man var tvungen att anpassa sig till arkivens och bibliotekens öppettider, slitaget på orginalböckerna och att familjen blev lite lidande då man ofta vill till arkivet på lördagar när det var öppet. Fördelarna idag är att allt är mer lättillgängligt, man kan forska när och var man vill och därför blir familjen kanske mindre lidande beroende på hur mycket man forskar. Nackdelarna är ju att det blir mindre personlig kontakt eftersom alla sitter hemma vid datorn och att arkiven har väldigt lite öppet eftersom besökarantalet minskat. Vad är era reflektioner över forskning då och nu, är alltid kul att få andras synvinklar.
#släktforskning #arkiv #landsarkiv #bibliotek #arkivdigital #svar #riksarkivet #ancestry #myheritage #dnaforskning